Zuurstofgehalte in de mest
Sommige bacteriën gedijen goed in een zuurstofrijke omgeving (aeroob), andere bacteriën leiden een zuurstofloos bestaan (anaeroob). De bacteriën die van nature in mest leven gebruiken geen zuurstof. Sterker nog, alleen onder zuurstofarme omstandigheden, kunnen de bacteriën organische stof afbreken en omzetten in methaan.
Drijfmest bevat vrijwel geen zuurstof, hooguit een beetje in het laagje aan de oppervlakte. Een zeer geschikte leefomgeving dus voor methaanvormende bacteriën. Daarbij wordt mest meestal een periode opgeslagen voor het benut wordt. Doordat er vrijwel geen zuurstof in de drijfmest zit, wordt er in de mestopslag veel methaan geproduceerd. Een vermindering van methaanproductie kan bereikt worden door actief zuurstof in de mest aan te brengen.
Een hoog zuurstofgehalte in de mest, verlaagt de methaanproductie
Om de omzetting van organische stof naar methaan (CH4) te verschuiven naar koolstofdioxide (CO2) is zuurstof (O2) nodig. Het proces wordt dan rijker aan zuurstof (meer aeroob en minder anaeroob).
Zuurstof kan in de mest gebracht worden op verschillende manieren:
Luchtbellen door drijfmest borrelen
Het mixen van mest met luchtbellen is een bestaand systeem in de melkveehouderij. Doordat de luchtbellen vanaf de bodem van de mestopslag opstijgen komt er een intensieve menging en lost er wat zuurstof op in de mest. Dit zorgt voor minder anaerobe omstandigheden. De methaanvorming kan daardoor worden geremd.
Het is belangrijk om de lachgasemissie in de gaten te houden. De methaanvorming kan verminderen, maar daarbij kan de lachgasvorming toenemen. Zie voor meer informatie dit onderzoek.
1
Mest scheiden en de vaste fractie vervolgens composteren
Door de organische stof uit de drijfmest te halen kan een luchtige vaste fractie worden verkregen. Als deze fractie regelmatig wordt omgezet, kan de buitenlucht de aerobe bacteriën van zuurstof voorzien. De vaste mest composteertCompostering:
Bij compostering wordt organische stof onder zuurstofrijke omstandigheden afgebroken. Daarbij ontstaat CO2 en warmte. dan tot een stabiel en geur-arm product. Tijdens een goede compostering komt vooral warmte, CO2 en waterdamp vrij. Als de compostering niet goed verloopt, doordat er te weinig zuurstof bij komt, kan er alsnog lachgas en methaan vrijkomen.
2
Tip
Door zuurstof toe te voegen reageren ook andere stoffen in de mest. Zo vermindert ook de stank van de mest en is de kans op productie van het gevaarlijke zwavelwaterstof (H2S) minder.
Methaan oxideren